Νομοσχέδιο για τις εισφορές μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών-βελτιωτικες διαταξεις για τις επικουρικες συνταξεις στο αρθρο 56


απο το www.oenet.gr

 

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται διατάξεις για την εφαρμογή του ασφαλιστικού (Νόμος Κατρούγκαλου).

Αρχίζει πλέον να παίρνει «σάρκα και οστά» ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/2016, με την κατάθεση του νομοσχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης κ Αξιολόγησης ίων Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)»

Αναφέρεται στις εισφορές των μισθωτών, στην δυνατότητα τμηματικής καταβολής των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Σε κάποια σημεία τροποποιεί και τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Επίσης, επεκτείνεται η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Συγκεκριμένα:

ΝΑΥΤΙΚΟΙ: Αποσαφηνίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών των υπαγόμενων στο Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) και του Ταμείου Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ) (Τροποποίηση του άρθρου35)

Επίσης, προβλέπεται ότι οι διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 4387/2016 ως προς το ΝΑΤ και τη διαδικασία είσπραξης των εισφορών των ασφαλισμένων σε αυτό εφαρμόζονται για τα ναυτολόγια που συντάσσονται από την 1-7-2017 και εντεύθεν.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ: Διευκρινίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση καθώς και των εργοδοτών τους.

Καθορίζεται το ποσό της εισφοράς κύριας ασφάλισης των ασφαλισμένων μισθωτών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για το Δεκέμβριο του 2016 καθώς και για το διάστημα από 1-1-2017 μέχρι το 2020, καθώς και η κατανομή του στον εργοδότη και τον εργαζόμενο (Τροποποίηση του άρθρου 38

του Ν. 4387/2016)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ: Σε περιπτώσεις που ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης (Τροποποίηση άρθρου 39 του Ν. 4387/2016)

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ: Η αναλογική εφαρμογή στο ΕΤΕΑ, των διατάξεων για τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης, για την παράλληλη ασφάλιση, για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, για την προσαύξηση της σύνταξης όσων κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές, για την τυπική ασφάλιση, καθώς και οι διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση (Τροποποίηση άρθρου 96 του Ν. 4387/2016)

ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΟΣΟΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ: Προβλέπεται η δυνατότητα των ασφαλισμένων που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 39 και 40 του Ν. 4387/2016 να καταβάλλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΙΚΑ -ΕΤΑΜ – ΕΟΠΥΥ: Προβλέπεται η διαδικασία ρύθμισης των μέχρι την 31.12.2016 οφειλών του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τον Ο.Α.Ε.Δ. και τους ενταχθέντες σε αυτόν Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και αφετέρου προς το Ε.Τ.Ε.Α.

 

nomosxedio_gi_asfalistiko