Το σχέδιο της Τρόικα για τον νέο ρόλο των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών – Τι αλλαγές έρχονται;


Αποκάλυψη – Το σχέδιο της Τρόικα για τον νέο ρόλο των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών – Τι αλλαγές έρχονται;

Από το 2017 αναμένεται επιθετικότερη μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια των τραπεζών.
Το σχέδιο της Τρόικα για τον νέο ρόλο των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Η Τρόικα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών έχει επανασχεδιάσει τον νέο ρόλο των τραπεζών.
Ο νέος ρόλος ισοδυναμεί με το νέο στρατηγικό πλάνο της κάθε τράπεζας που θα εστιαστεί από εδώ και πέρα.
Με βάση αξιόπιστη θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews οι τράπεζες στην Ελλάδα θα αποκτήσουν συγκεκριμένο προσανατολισμό.
Συγκεκριμένα

Η Εθνική τράπεζα θα είναι η πλέον εστιασμένη στην Ελλάδα και διαθέτοντας μετά την πώληση της Finansbank 10,8-11 δισεκ. δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 24% θα αναλάβει τον ρόλο της ενεργούς στήριξης της εθνικής οικονομίας.
Η Εθνική θα χάσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο αλλά θα αναλάβει βασικός χρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων της Ελλάδος καθώς και στην αναδιάρθρωση κλάδων.
Η πώληση της Finansbank περί τα 3 δισεκ. είτε άμεσα είτε εντός του 2016
Η Εθνική τράπεζα επανέρχεται στο εσωτερικό ενώ δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση ίσως και πάνω από έτος να χρειαστεί να πωλήσει και την UBB στην Βουλγαρία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας ωστόσο δεν θα ήθελε π.χ. μια ελληνική τράπεζα η Eurobank να είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους, το κρατικό ρίσκο έχει μειωθεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί και ως εκ τούτου οι κεντρικές τράπεζες των Βαλκανίων δεν υποστηρίζουν την γιγάντωση των ελληνικών τραπεζών.
Η Εθνική τράπεζα έχοντας υπερεπάρκεια κεφαλαίων θα εστιαστεί στην Ελλάδα και θα επικεντρωθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας και στήριξη του σχεδίου ανάπτυξης.
Η Λ. Κατσέλη θα αναλάβει σημαντικό θεσμικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο που εγκρίνει και η Τρόικα.

Η Eurobank αποτελεί μια από τις δύο συστημικές τράπεζες που θα έχουν διττό ρόλο.
Με ισχυρό ιδιωτικό κεφάλαιο θα επενδύει στην οικονομία αλλά θα διατηρεί και ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια καθώς είναι μια από τις ελάχιστες τράπεζες που η DGCom και ο SSM έχουν δεχθεί να έχουν παρουσία στο εξωτερικό.
Η Eurobank θα είναι ένας εκ των ισχυρών ιδιωτικών τραπεζικών πυλώνων της Ελλάδος.
Ως προς το εξωτερικό η Eurobank πιθανότατα θα ισχυροποιηθεί στην Ρουμανία ίσως αγοράζοντας την Πειραιώς Ρουμανίας, στην Βουλγαρία σε αυτή την φάση η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας δεν θα επέτρεπε ελληνική τράπεζα να καταστεί η νούμερο ένα τράπεζα στην χώρα.
Στην Σερβία η Eurobank πιθανότατα θα αποχωρήσει σε επόμενη φάση αλλά πρώτα θα μεγαλώσει ο όγκος των εργασιών και το ενεργητικό και εν συνεχεία θα πωληθεί.
Στο εσωτερικό η Eurobank είναι μια από τις δύο τράπεζες με αμιγώς ιδιωτικό χαρακτήρα.
Αυτό σημαίνει ότι και μέσω της Eurobank θα επιδιώξει το κράτος να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Η Eurobank θα εστιαστεί στην διαχείριση των προβληματικών δανείων καθώς εκεί θα επικεντρωθεί συνολικά η προσπάθεια του κλάδου.
Η Eurobank θα αναλάβει ένα πιο ηγετικό ρόλο στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Πειραιώς θα αναλάβει ένα ρόλο αναδιαμόρφωσης επιχειρηματικών κλάδων και μαζί με την Alpha bank που έχουν μεγάλη παρουσία στα επιχειρηματικά δάνεια θα συνδράμουν στην αναδιάρθρωση επιχειρηματικών κλάδων.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια στην εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων κυρίως γιατί πρέπει να αποπληρώσει και τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές cocos περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Κατά το πιθανότερο σενάριο τα cocos θα αποπληρώνονται σταδιακά, υπάρχει η δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής.
Έχοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων η Πειραιώς ποντάρει σε ανάκτηση από το 2017 κυρίως μέρους των προβληματικών δανείων.

Η Alpha bank αποτελεί μαζί με την Eurobank τον αμιγώς ιδιωτικό πυλώνα των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση τον σχεδιασμό η Alpha bank θα έχει ενεργό ρόλο στην αναδιάρθρωση επιχειρηματικών κλάδων αλλά και στην παραγωγή υπεραξιών για την οικονομία.
Στόχος είναι μέσω ενός μείγματος παρεμβάσεων να υπάρξει τέτοιας κλίμακας εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ώστε οι τράπεζες να μπορούν να μειώσουν το DTA την αναβαλλόμενη φορολογία.
Επιτυγχάνοντας κέρδη και μην παράγοντας νέες προβλέψεις, οι τράπεζες θα μειώσουν αισθητά την αναβαλλόμενη φορολογία που φθάνει τα 18 δισεκ. στο σύνολο των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Εδικά από το 2017 αναμένεται επιθετικότερη μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια των τραπεζών.

www.bankingnews.gr