ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 1920 —Aρθρο του συναδελφου Βασιλειου Νικολαου


ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ  1920

 

Επειδή συνήθως δεν διαβάζουμε ιστορία για να διδαχθούμε από το παρελθόν, θα αναφέρω τι έγινε πριν από 100 χρόνια περίπου, όταν οι Έλληνες αγνόησαν την θέληση των Μεγάλων δυνάμεων της τότε εποχής.

Την 1η Νοεμβρίου 1920 έγιναν εκλογές τις οποίες έχασε ο Ε. Βενιζέλος και της κέρδισε η Ηνωμένη Αντιπολίτευση( Γούναρης –Στράτος κλπ). Μην μου πει κανένας, όπως κυκλοφορεί, ότι ο Ε. Βενιζέλος πήρε περισσότερες ψήφους αλλά λόγω του εκλογικού συστήματος έχασε, διότι ο Βενιζέλος δέκα μέρες μετά τις εκλογές δήλωσε εγγράφως ότι πήρε 45% περίπου.

Στην συνέχεια στις 22 Νοεμβρίου 1920 έγινε δημοψήφισμα για την επαναφορά του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα, το οποίο ο Κωνσταντίνος κέρδισε πανηγυρικά.

Δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα η Αγγλία, η Γαλλία και Ιταλία “σύμμαχοι” της Ελλάδος μέχρι εκείνη την στιγμή, έστειλαν τελεσίγραφο στην Ελληνική Κυβέρνηση αναφέροντας ότι αν ο Ελληνικός λαός επαναφέρει τον Κωνσταντίνο, παύουν να είναι σύμμαχοι της Ελλάδος.

Το  αποτέλεσμα των εκλογών και του δημοψηφίσματος , ήταν η βούληση του Ελληνικού λαού και οι ηγέτες της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης πίστευαν ότι έπρεπε αυτή να γίνει σεβαστή από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Στις 13 Ιανουαρίου 1921 ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπριάν εν ονόματι της Αγγλίας ,Γαλλίας και  Ιταλίας κάλεσε την Ελλάδα να παρευρεθεί στο Λονδίνο στις 8 Φεβρουαρίου 1921 για να αναθεωρηθεί η Συνθήκη των Σεβρών, την οποία είχαν υπογράψει στις 28 Ιουλίου 1920.

Η κάθοδος στον Άδη είχε αρχίσει επισήμως, για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης.

Προφανώς τα πιο πάνω δεν σημαίνουν ότι πρέπει να είμαστε καλά παιδιά. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι όταν ο Τηλέμαχος έπεσε στην παγίδα των μνηστήρων να μονομαχήσει μαζί τους, ο Οδυσσέας που ήταν μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο του φώναξε, “όχι τώρα, συγκράτησε τα συναισθήματά σου“.

Απόσπασμα από το βιβλίο μου “Ο Ε. Βενιζέλος και οι εκλογές του 1920. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα;”. Εκδόσεις Πελασγός 2016 που πωλείται στα βιβλιοπωλεία ΠΟΛΙΤΕΙΑ και ΙΑΝΟΣ.

Τα πιο πάνω δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες πράξεις κομμάτων αλλά σε όλους εμάς, για να γνωρίσουμε πώς συμπεριφέρονται οι “Μεγάλοι” και πώς συμπεριφέρθηκε ο Οδυσσέας σε ανάλογη περίπτωση.

Λιγα λογια για τον συναδελφο Νικο Βασιλειου
Εχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Θεσσαλονίκη γιατί ο παπούς του ήταν ένας από τους πρώτους που μπήκαν στην Θεσσαλονίκη στις 25 Οκτωβρίου 1912, γεγονός που ανέφερε σε όλη του την ζωή. Ο πατέρας του σπούδασε στην Γεωπονική του ΑΠΘ. Οιδιος σπούδασε στο ΑΠΘ από το οποίο πήρε και το διδακτορικό του και έκανε το στρατιωτικό του στην Σίνδο. Ήταν από τους πρώτους που πήγαν στην πολυκατοικία που γκρέμισε ο σεισμός το1978.